Blog

İnşaat Sektörünün En Büyük Sıkıntısı


Vasıflı İş Gücü Eksikliği

“İnşaat”, günümüzde yalnızca çevrenin inşa edilmesini değil, bakım, onarım ve işletilmesine katkıda bulunan faaliyetlerin tümü olarak değerlendirilir. Şimdi dünyada ve ülkemizde büyük önem taşıyan bu sektörün müteahhit ve müteahhit firmalarının en büyük sıkıntılarından biri olan nitelikli iş gücü eksikliğini konu alalım.

1. İnşaat Sektörünün En Büyük Sorunu Nitelikli İş Gücü Eksikliği

Dünyanın en büyük denetim, vergi ve danışmanlık şirketlerinden olan KPMG tüm dünyada ve Türkiye de inşaat sektörünün en büyük sorunuyla ilgili tam bir yıl süren bir araştırma yaptı.

Bu araştırmaya göre sektörü etkileyen dört temel sıkıntı; kaynak eksikliği, risk yönetimi, maliyet artışı ve sürdürülebilirlik. Müteahhit firmalar, büyük projelerde, tecrübeli proje müdürleri, vasıflı saha personeli eksikliği ve hızlı değişen maliyet enflasyonu ile baş etmek zorunda kalıyor.

2. Faaliyetten Önce Yetenek Avı Başlamalı

KPMG Türkiye Yapı ve İnşaat Sektörü Başkanı ve Denetim Ortağı Nesrin Tuncer araştırma ile ilgili şu yorumda bulundu; “Nitelikli personel eksikliğinin üstesinden gelebilmek için daha iyi eğitim, üniversitelerle daha iyi bir işbirliği, daha iyi ücretler ve iyileştirilmiş kariyer yapısı gibi çözümler de dahil olmak üzere bir dizi pratik önlemler alınmalıdır. İnşaat şirketlerinin toplu bir adım atarak, her şeyden önce, son derece zorlu ve küresel bir ortamda en iyi mezunları kendilerine çekebilmek için yeni bir işe alım yaklaşımı geliştirmesi gerekmektedir. Bu sektör için yapılması gereken hamle bu.”dedi.

KPMG Türkiye Denetim Bölümü Direktörlerinden İsmail Ünal da, İnşaat sektörünün imaj sorununun üstesinden gelebilmesi ve uzman kadrolar oluşturması için yeni adımlar atması gerekliliğini vurgulayarak, “Yetenek avı, mezunları işe alım yarışından çok önce başlamalıdır. İnşaat sektörü, diğer sektörlerden ders almalı ve potansiyel çalışanlar henüz okuldayken, onların mezun olmasını beklemeden olumlu ve çekici bir imaj yaratmaya çalışmalıdır” dedi.

3. Önemli Projeler Hayata Geçecek

Gayrimenkul ve inşaat sektöründe, gelecek 15 yılda doğacak 15 milyonluk konut ihtiyacının 3 trilyon dolarlık ekonomik hacim yaratabileceği düşünülüyor. Türkiye’de ise GSYH’nim yaklaşık yüzde 6’sını oluşturan inşaat ve gayrimenkul sektörünün, ekonomik büyümede itici güç olacağını belirten sektör temsilcileri, önümüzdeki 15 yıl içinde yapılacak yatırımların GSYH’nin iki katına ulaşmasının yanı sıra, Türkiye’nin orta gelir tuzağından çıkmasında da belirleyici olacağına işaret ediyor.

Bu arada ticari gayrimenkul pazarında devam eden projelerin yanı sıra, altyapı tarafında kamunun üçüncü havalimanı, üçüncü köprü ve bağlantı yolları, otoyollar, hızlı tren projesi, şehir hastaneleri ve lojistik merkezler ile HES’ler de sektördeki önemli projeler arasında yer alıyor.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!